17. Wystawa Produktów Regionalnych "Wyprodukowano pod Snieżką"

06 WRZ 2019 wstecz

17. Wystawa Produktów Regionalnych "Wyprodukowano pod Śnieżką"

To będzie święto smaku, zapachu, rękodzieła. Święto tego, co w Karkonoszach, Górach Izerskich i nieopodal mamy najlepszego.

6 września 2019 Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. wraz z Powiatem Jeleniogórskim zaprasza na 17. Wystawę Produktów Regionalnych "Wyprodukowano pod Śnieżką".

W sercu Jeleniej Góry, na Placu Ratuszowym znów pachnieć będzie miodami, serami, naturalnym wędlinami, przyprawami i chlebem. Wszystko za sprawą ponad stu wystawców z polskiej i czeskiej strony gór. Uczcie dla podniebienia towarzyszyć będzie uczta dla oka, bowiem lokalni twórcy prezentować będą też efekty pracy swoich rąk. To prawdziwa gratka dla amatorów regionalnych pamiątek.

Dla ducha organizatorzy przewidzieli koncerty lokalnych kapel folkowych, kreatywne warsztaty dla dzieci oraz koncert gwiazdy - zespołu GOORAL.

Tradycyjnie przyznane zostaną też  „Karkonoskie Jelonki” za:
  • Najlepszy produkt spożywczy (startować będzie 21 podmiotów).
  • Najciekawszy produkt karkonoski (startować będzie 17).
Nowością tegorocznej edycji będzie Live cooking show - „Bitwa na Smaki". Pojedynek pomiędzy szefami domowej kuchni a zawodowymi kucharzami.
Na etapie eliminacji wyłoniliśmy 4 drużyny, które rywalizować będą ze sobą o statuetkę złotej patelni w kategorii:
  • Najlepsza potrawa regionalna „na słono”
  • Najlepsza potrawa regionalna „na słodko”
Zawodowi Kucharze:
Restauracja „Piąta Pora Roku”
Danie na słono: Rolada z kurczakiem z serem pleśniowym kamiennogórskim
Danie na słodko: Kozie Tiramisu
Restauracja „Kuźnia Smaków”
Danie na słono: „Wątróbka drobiowa w sosie miodowym z jabłkami”
Danie na słodko: „Makówka”
 
Domowi Szefowie Kuchni:
Nikoleta Dzierżęga
Danie na słono: „Izerska Calineczka”
Danie na słodko: „Zaczarowany ogród na orkiszowym ziarnie”
Piotr Bigus
Danie na słono: „Krem z dyni”
Danie na słodko: „Kisiel z kociołka”

"Bitwę na smaki" poprowadzi dziennikarz kulinarny Paweł Loroch, który również będzie miał swoje show kulinarne. W towarzystwie „niecodziennych” pomocników przygotuje „KARRkonoskieKARRy” z jagnięciną.

Szczegółowy harmonogram:
11:00 Rozpoczęcie 17. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”
11:30 Prezentacje wystawców
11:30 – 12:30 Występ Zespołu „ Cimbálová muzika Miroslava Kotlára”
12:30 – 13:00 Otwarcie konkursu na: „Najciekawszy Produkt Karkonoski” , „Karkonoski Produkt Spożywczy”
13:00 – 14:00 Występ Zespołu „CHUDOBA”
13:00 – 14:00 Obrady jury konkursu na: „Najciekawszy Produkt Karkonoski” , „Karkonoski Produkt Spożywczy”
14:00 – 18:00 Animacje dla dzieci
14:15 Ogłoszenie wyników konkursów oraz wręczenie nagród laureatom „Jelonki Karkonoskie”
14:30 – 17:30 Live cooking show „BITWA na SMAKI”
16:00 Degustacja pierwszej potrawy bitwy – „Na słono”
17:00 Degustacja drugiej potrawy bitwy – „Na słodko”
17:30 Ogłoszenie zwycięzców Live cooking show „BITWA na SMAKI"
18:00 – 18:30 Show kulinarne Pawła Lorocha
18:30 – 19:00 Prezentacje wystawców
19:00 – 20:30 Koncert GOORAL
21:00 Oficjalne Zakończenie 17. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”
 
Bilety: wstęp wolny
 
 
Informacje na podstawie oficjalnej strony miasta jeleniagora.pl. Za zmiany redakcja www.cieplice.pl nie ponosi odpowiedzialności.

Plac Ratuszowy, Jelenia Góra

wstecz